Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Official Portal of Deputy Vice Chancellor's (Research & Innovation) Office

 

header

Thursday, 27 July 2017 01:14

UMK DAN NERA INFOCOM JALIN KERJASAMA BANTU RAPAT JURANG DIGITAL MASYARAKAT LUAR BANDAR

Rate this item
(0 votes)

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                      Foto : Al Azam Razi

PROGRAM Pembangunan Usahawan Berprestasi Tinggi Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) yang dilaksanakan oleh Institut Perusahaan Kecil Sederhana (ISME) dengan kerjasama  Syarikat Nera Infocom (M) Sdn Bhd merupakan salah satu strategi berkesan bagi melonjakkan kadar penembusan jalur lebar ke seluruh negara khususnya di kawasan pendalaman dan luar bandar.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar berkata, pihak universiti selaku institusi pengajian tinggi di negeri ini  sentiasa memainkan peranan membantu kerajaan dalam mengurangkan isu jurang digital di kalangan masyarakat .

Beliau berkata, perkembangan teknologi maklumat dan digital yang begitu pantas pada hari ini ini menjadi cabaran serta isu utama di kalangan masyarakat khususnya di pendalaman dan luar bandar.

“Justeru itu, program latihan dengan kerjasama yang dijalankan oleh pihak ISME dan industri ini adalah bertujuan untuk mengurangkan jurang digital dimana program ini dapat membuka ruang yang lebih luas kepada masyarakat untuk sama-sama menikmati perkembangan teknologi maklumat.

“Pelaksanaan program latihan ini antara sebahagian usaha yang mampu menyumbang kepada merapatkan jurang digital melalui perancangan program yang dibekalkan dan latihan dalam meningkatkan pengurusan teknologi digital kepada Pengurus dan Penolong Pengurus di 16 Cawangan PI1M di negeri ini,” katanya pada Majlis Graduasi Program Pembangunan Usahawan Berprestasi Tinggi PI1M (Kelantan), di Bukit Keluang Beach Resort, Terengganu, pada 15 Julai 2017.

Turut hadir, Ketua Projek PI1M Kelantan, Prof. Dr. Mohamed Dahlan Ibrahim, Pemangku Pengarah ISME, Prof. Madya Dr. Mohd Nor Hakimin Yusoff dan Ketua Bahagian Pembangunan Modal, NERA Infocom (M) Sdn Bhd, Cik Mardziyah Wahab.

Seramai 32 Pengurus dan Penolong Pengurus PI1M telah berjaya menamatkan program latihan dan diraikan dengan meriah pada Majlis Graduasi selepas berjaya menamatkan latihan selama dua tahun bermula 1 Julai 2015 sehingga 31 Jun 2017 melibatkan latihan dan business coaching.

PI1M yang terlibat adalah PI1M Kg Jeram, PI1M Kg Gong Kulim, PI1M Kg Selising, PI1M Kg Kajang Sebidang, PI1M Bukit Tandak, PI1M Kg Lawang, PI1M Batu Gajah, PI1M Kg Cengal, PI1M Kg Semuba, PI1M Kg Repek, PI1M Kesedar  Lebir, PI1M Kesedar Chalil, PI1M Kesedar Jeram Tekoh, PI1M Felda Perasu, PI1M Kg Karangan dan PI1M Kusial.

Menurut Prof. Dr. Mohamed Dahlan, Nera Infocom (M) Sdn. Bhd. telah bersetuju melantik ISME sebagai konsultan atau training provider bagi program pembangunan usahawan berprestasi tinggi PI1M bagi negeri Kelantan untuk tempoh dua tahun.

Katanya, pihak ISME menyediakan latihan kepakaran kepada Pengurus dan Penolong Pengurus PI1M yang dilantik dengan melaksanakan program latihan selama dua (2) tahun bermula pada tahun 2015 menerusi  empat siri latihan keusahawanan dan empat siri latihan lestari.

“Objektif utama program latihan ini adalah sebahagian daripada hasrat kita untuk menjadikan Pengurus dan Penolong Pengurus ini sebagai agen perubahan kepada masyarakat di PI1M masing-masing.

“Saya mengucapkan tahniah dan syabas kepada 32 peserta program ini yang berjaya  menamatkan latihan mereka dan berharap mereka menggunakan kemahiran ini untuk membimbing dan memberi motivasi kepada masyarakat di sekitar PI1M yang sewajarnya untuk berkongsi maklumat ini untuk mereka mahir dalam bidang digital,” jelas beliau.

Sementara itu, Cik Mardziyah berkata NERA merupakan sebuah syarikat pembangunan telekomunikasi dan bertindak sebagai penyelaras projek bagi menyediakan infrastruktur dan program pembangunan staf bagi PI1M di bawah pengurusan pihak Maxis Berhad.

Beliau berkata, Nera Infocom (M) Sdn Bhd telah melantik ISME sebagai konsultan atau Training Provider bagi Program Pembangunan Usahawan Berprestasi Tinggi Pusat Internet 1Malaysia di negeri Kelantan.

“Pihak kami berharap melalui kerjasama ini, Pengurus dan Penolong Pengurus PI1M dapat memberi komitmen dan beriltizam untuk melaksanakan amanah serta tugas dengan baik bagi pembangunan sosio ekonomi kepada penduduk setempat.

“Selain universiti awam, pihak Nera Infocom juga tururt mejalin kerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), SME Corp dan Lazada bagi melahirkan lebih banyak usahawan digital di kawasan komuniti yang disasarkan,” katanya.

Read 864 times

Visitor Counter

Today
Month
59
8075

Online (15 minutes ago):10
10 guests

Contact Us


Deputy Vice Chancellor's (Research and Innovation) Office
Universiti Malaysia Kelantan, Locked Bag No 01, 
16300 Bachok, Kelantan.

Tel : +609 - 779 7400 | Fax: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800

 

Join us on Facebook