Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Official Portal of Deputy Vice Chancellor's (Research & Innovation) Office

 

header

Thursday, 27 July 2017 01:00

UMK CATAT REKOD MALAYSIA BOOK OF RECORD TANAM POKOK KARAS TERBANYAK

Rate this item
(0 votes)

Oleh : Syarimie Wosley dan Aiman Syazwan     Foto : Abd. Halim Abd . Aziz

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) menerima pengiktirafan Malaysian Book of Record (MBOR) untuk Penanaman Pokok Karas Terbanyak dengan catatan rekod sebanyak 6,000 anak pokok karas atau gaharu di Bukit Gaharu, Taman Agro UMK Kampus Jeli, Kelantan, pada 21 Mac 2017.

Catatan rekod baharu itu berjaya mengatasi rekod lama yang dibuat oleh Pejabat Ahli Parlimen Ledang, Johor, yang menanam sebanyak 3004 anak pokok gaharu pada Disember 2016. 

Program penanaman pokok gaharu yang di kategorikan antara spesis pokok terancam itu adalah anjuran Fakulti Sains Bumi (FSB) dengan kerjasama Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MITB) dan TESCO.

Majlis penyerahan plak sijil pengikitirafan rekod baharu itu telah disempurnakan oleh wakil MBOR, En. Muhammad Shukri Hairon Nahar kepada Pengarah Hutan Ladang  MTIB, Tn. Hj. Kamaruzaman Othman dan Pensyarah Kanan FSB, Prof. Madya Dr. Hashim Md Noor  dengan disaksikan oleh Penyelaras Program,  Dr. Noor Janatun Naim Jemali.

Turut hadir, Ketua Jabatan FSB, Encik Zulhazman Bin Hamzah, Timbalan Dekan, Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi, Prof. Madya Dr. Julie Juliewatty Mohamed dan Ketua Jabatan Penolong Pengarah Hutan Ladang MTIB, En. Mohd Zamakhsyary Mustapa. 

Menurut Tn. Hj. Kamaruzaman, program  penanaman pokok karas terbanyak di Malaysia ini adalah kesinambungan kepada termeterainya perjanjian bagi Program Penghijauan Bumi yang dibuat  pada 17 Februari 2014 bagi penanaman 10,500 pokok. 

Beliau berkata, sehingga kini sebanyak 4000 pokok Karas dan 500 rumpun Buluh Madu telah ditanam di kawasan Taman Agro dan  penanaman 6,000 pokok Karas pada hari ini adalah bagi melengkapkan penanaman di bawah perjanjian tersebut.

“Syukur ke hadrat Allah SWT di atas izin dan rahmat-Nya pada hari ini percubaan bagi menanam pokok karas terbanyak di Malaysia ini telah berjaya disempurnakan dan seterusnya disahkan oleh wakil MBOR yang turut bersama-sama kita memantau proses penanaman pokok gaharu ini,” katanya pada majlis Program Sambutan Hari Perhutanan Sedunia 2017 dan MBOR bagi Penanaman Pokok Karas Terbesar, di Taman Agro UMK kampus Jeli.

Tambah beliau, industri Karas dan Gaharu telah lama bertapak di negara ini dan bukanlah sesuatu yang baru pada kita semua kerana telah sekian lama menjadi kegunaan seharian sebagai bahan aromaterapi, minyak wangi serta sabun dan lain-lain kegunaan lagi.  

“Saya juga difahamkan bahawa industri Karas dan Gaharu di negara ini mula meningkat populariti dengan mendadak bermula tahun 2005 dan tahun demi tahun, industri ini dilihat berkembang pesat dengan bertambahnya bilangan ladang Karas di Malaysia.  

“Berdasarkan statistik eksport Malaysia 2016, nilai eksport ba

gi produk Karas dan gaharu mencatat RM15.16 juta mencatatkan peningkatan sebanyak 15 peratus jika dibandingkan pada tahun 2015 sebanyak RM13.19 juta,” ujar beliau.

Manakala dari segi penanam Karas pula, sehingga Mac 2017, sebanyak 115 syarikat/individu telah berdaftar dengan MTIB dengan keluasan sebanyak 1,491 ha dan 1.34 juta pokok Karas yang telah ditanam.

Sementara itu, Prof. Madya Dr. Hashim selaku Ketua Projek Penanaman Gaharu berkata, program penanaman  pokok karas ini adalah sempena Sambutan Hari Perhutanan Sedunia 2017 (kali ke 46)  yang disambut pada tarikh 21 Mac setiap tahun dan program ini juga adalah sempena sambutan 10 tahun penubuhan UMK.  

Katanya, pada hari ini kita telah berjaya memecahkan rekod penanaman terbesar pokok Karas di Malaysia dengan menanam 6,000 pokok karas di dua kawasan terpilih di Agropark yang membabitkan keluasaan 2.4 hektar yang sekaligus berjaya memecahkan rekod lama MBOR.

“Projek penanaman anak pokok karas ini membabitkan seramai 450 peserta termasuk 50 pensyarah serta ahli Kelab ExploRimba SEH yang bermula seawal jam 7.30 pagi dan anak pokok karas terakhir berjaya diselesaikan pada jam 12 tengahari. 

“Pemilihan spesies pokok Karas dibuat memandangkan kepada potensi pokok ini dalam pengeluaran gaharu (minyak gaharu dan kayu gaharu) yang bernilai tinggi dan kita mendapat tahu yang kayu gaharu gred terbaik dapat dijual pada harga melebihi RM15,000.00 sekilogram manakala harga minyak gaharu boleh mencecah RM50,000.00 sekilogram,” katanya.

Tambah Prof. Madya Dr. Hashim, objektif program penanaman pokok karas ini juga bertujuan untuk pemeliharaan biodiversiti dan program penghijauan kampus.

“Harapan kami pokok karas yang ditanam pada hari ini dapat hidup subur dan tumbuh menjadi hutan karas yang produktif,” katanya.

Read 902 times

Visitor Counter

Today
Month
65
8081

Online (15 minutes ago):5
5 guests

Contact Us


Deputy Vice Chancellor's (Research and Innovation) Office
Universiti Malaysia Kelantan, Locked Bag No 01, 
16300 Bachok, Kelantan.

Tel : +609 - 779 7400 | Fax: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800

 

Join us on Facebook