Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Official Portal of Deputy Vice Chancellor's (Research & Innovation) Office

 

header

Monday, 27 March 2017 02:00

PRODUK BULUH TEMPATAN MAMPU DIKOMERSIALKAN KE ANTARABANGSA

Rate this item
(0 votes)

Oleh : Nor Alizam Shafie        Foto : Abd. Halim Ab. Aziz

BWX1

JELI berpotensi menjadi hab pengeluar pokok buluh dan sekaligus dikenali sebagai Green Bamboo Valley  berikutan potensi sumber alam yang terdapat di kawasan daerah tersebut.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed, menyarankan supaya Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mengambil langkah proaktif dengan menjalinkan kerjasama dengan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) serta beberapa agensi kerajaan berkaitan untuk menjalankan penyelidikan mengenalpasti potensi dan strategi terbaik memajukan industri buluh.

Justeru itu, dengan pelaksanaan itu daerah Jeli mampu untuk mengetengahkan hasil produk buluh tempatan di pasaran domestik dan luar negara turut menjadi kenyataan.

“Selain itu, usaha ini dapat membangunkan potensi dan pengkomesialan teknologi pembuatan buluh yang menjadi perintis kepada usaha berkenaan,” katanya pada perasmian Bamboo World Xplorations 2017 (BWX 2017), di UMK Kampus Jeli, Kelantan, pada 19 Mac 2017.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof Dato’ Dr. Mortaza Mohamed, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Pengerusi Global Innovation & Entrepreneurship Foundation (GIEF), Dato’ Ghazi Sheikh Ramli, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Global Innovation & Creativity Centre (MAGIC), En. Ashran Dato’ Ghazi dan Presiden Malaysia Bamboo Society, Tuan Hj. Ahmad Mazlan.

Program BWX 2017 adalah anjuran UMK melalui Fakulti Sains Bumi (FSB) dengan kerjasama Global Innovation and Entrepreneurship Foundation (GIEF) telah berlangsung pada 18 sehingga 20 Mac 2017.  

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Mortaza berkata, penganjuran program ini adalah bertujuan merapatkan hubungan antara UMK dengan masyarakat luar dalam memanfaatkan sumber alam semulajadi khususnya pengkomersilan produk buluh.

Katanya, program BWX2017 ini membawa visi yang jelas untuk mengetengahkan kesedaran masyarakat Jeli khususnya tentang pengkomersialan produk buluh disamping memberi pendedahan dan galakan kepada masyarakat setempat untuk menceburkan diri dalam industri buluh

“Bagi merealisasikan hasrat tersebut, pihak UMK telah menjalinkan kerjasama strategik dengan pihak GIEF beberapa agensi kerajaan dan syarikat swasta yang terlibat dengan mengambil bahagian dalam pameran dan karnival tersebut,” katanya.

Penganjuran program BWX 2017 juga adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat dengan memberi fokus kepada masyarakat Jeli, pelajar dan ahli akademik universiti dengan memberi pendedahan menerusi pelbagai aktiviti, pameran dan ceramah berkaitan buluh serta produk berasaskan buluh.

Read 878 times

Visitor Counter

Today
Month
39
8055

Online (15 minutes ago):5
5 guests

Contact Us


Deputy Vice Chancellor's (Research and Innovation) Office
Universiti Malaysia Kelantan, Locked Bag No 01, 
16300 Bachok, Kelantan.

Tel : +609 - 779 7400 | Fax: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800

 

Join us on Facebook