Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Official Portal of Deputy Vice Chancellor's (Research & Innovation) Office

 

header

Thursday, 19 January 2017 08:11

UMK DAN CELCOM AXIATA BERHAD TAMPIL BANTU RINGANKAN BEBAN 500 KELUARGA MANGSA BANJIR DI TUMPAT DAN RANTAU PANJANG

Rate this item
(0 votes)

Oleh : Syarimie Wosley         Foto : Al Azam Razi

PENDERITAAN 500 keluarga mangsa banjir di Tumpat dan Rantau Panjang sedikit sebanyak terubat dengan keprihatinan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Celcom Axiata Berhad yang tampil menyampaikan sumbangan kit bantuan makanan dan keperluan dapur bernilai RM100 untuk meringankan beban akibat banjir pada Disember 2016.

Kesemua 500 keluarga  itu menerima sumbangan yang disampaikan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed dan Pengarah Perhubungan Kerajaan, USP & Pembangunan Vendor Celcom Axiata Berhad, Encik Saiful Bahrin Abd. Ghaffar.

Majlis itu diadakan sempena Program Misi Bantuan Pasca Banjir UMK dan Celcom Axiata Berhad yang mendapat kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Tumpat dan Pasir Mas telah berlangsung di Sekolah (SK) Simpangan, Tumpat dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rantau Panjang, pada 16 Januari 2017.

Turut hadir, Pemangku Ketua UMNO Tumpat, Dato’ Mohd Rosdi Ab Aziz, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kubor, YB. Mat Razi Mat Ail,  Timbalan Naib Cansleor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Abdul Aziz Abd. Latif, 

Menurut Prof. Dato’ Dr. Mortaza,  bantuan tersebut membuktikan keprihatinan UMK dan Syarikat Celcom Axiata  Berhad yang tampil untuk meringankan beban walaupun sumbangan yang diberikan ini kecil dan tidak ternilai dengan keperitan dan kesusahan yang dialami oleh mangsa banjir. 

Beliau berkata, UMK sentiasa menjalinkan kerjasama dengan syarikat milik kerajaan (GLC), swasta mahupun badan bukan kerajaan (NGO) untuk pelbagai program bantuan kemasyarakatan khususnya untuk turun ke kawasan yang terjejas banjir.

“Manakala Celcom Axiata Berhad adalah salah satu program yang dilaksanakan dibawah program tanggungjawab sosial korporat  (CSR) bagi meringankan beban mangsa banjir.

“Program misi bantuan pasca banjir ini terbahagi kepada dua lokasi iaitu di Tumpat dan Rantau Panjang  yang terjejas teruk dan memerlukan bantuan kerana hilang punca pendapatan dan sumber ekonomi ekoran banjir baru-baru ini,” katanya.

Tambah Prof. Dato’ Dr. Mortaza, pihak UMK juga sentiasa bersiap sedia dalam membantu mangsa-mangsa banjir dengan menggerakkan sukarelawan yang terdiri daripada pelajar, pensyarah dan staf untuk turun padang bagi menghulurkan bantuan dari pelbagai sudut sama ada semasa mahupun pasca banjir.

“Setakat ini, kita mempunyai kekuatan kira-kira 1,000 sukarelawan yang terdiri daripada Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Suksis), Pasukan Askar Wataniah UMK dan Pasukan Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (KORSISPA).

“Insha Allah,  pihak UMK dengan kerjasama Celcom Axiata Berhad serta pihak-pihak lain  sentiasa prihatin untuk berbakti kepada masyarakat untuk membantu petani, penternak dan nelayan khususnya dengan kepakaran yang ada di universiti,” katanya.

Sementara itu, En. Saiful Baharin berkata sumbangan ini adalah bantuan susulan kepada mangsa banjir kerana kita yakin kerajaan menerusi pelbagai agensi yang ada telah mengagihkan bantuan yang sepatutnya ketika banjir dan bantuan lain dari semasa ke semasa.

Katanya, pihak Celcom Axiata Berhad amat berbesar hati  melaksanakan misi bantuan pasca banjir ini yang telah bermula selama dua hari dimana turut melibatkan pengagihan bantuan kepada mangsa banjir di Kuala Berang dan Besut di Terengganu.

“Kami amat berterima kasih diatas kerjasama para sukarelawan yang terdiri daripada pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan UMK yang telah bertungkus- lumus menjayakan misi bantuan pasca banjir yang telah menjadi sebahagian tanggungjawab CSR syarikat kami.

“Selain misi bantuan ini, pihak telah memperuntukkan sebanyak RM3 juta bagi memastikan pengguna di talian kawasan bencana banjir tidak terjejas untuk  terus mendapat liputan untuk berhubung terutama di kawasan Pantai Timur.

Dalam pada itu, Dato’ Mohd Rosdi berkata sumbangan pasca banjir oleh UMK dan Celcom Axiata Berhad ini tepat pada masanya kerana sebahagian mangsa banjir ini masih memerlukan bantuan kerana masing-masing masih terputus pendapatan selepas tanaman dan haiwan ternakan turut terjejasekoran banjir baru-baru ini.

Beliau berkata, kita amat bersyukur kerana di sebalik musibah itu, pelbagai hikmah diperoleh termasuk kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang turun padang untuk turut sama merasai kesan banjir di Kelantan selain meluluskan beberapa penambahbaikan bagi mengatasi masalah banjir setiap tahun," katanya.

 

Read 651 times

Visitor Counter

Today
Month
53
8069

Online (15 minutes ago):5
5 guests

Contact Us


Deputy Vice Chancellor's (Research and Innovation) Office
Universiti Malaysia Kelantan, Locked Bag No 01, 
16300 Bachok, Kelantan.

Tel : +609 - 779 7400 | Fax: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800

 

Join us on Facebook