Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Official Portal of Deputy Vice Chancellor's (Research & Innovation) Office

 

header

WhatsApp Image 2020 11 08 at 8.48.02 PM

PASIR PUTEH 8 November I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) hari ini mengorak langkah setapak lagi dalam bidang penyelidikan dan pembelajaran apabila menerima tiga buah kapal dari Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM).


Simbolik penyerahan kapal itu telah disempurnakan oleh Pengarah APMM Negeri, Kapten Maritim Muhd Nur Syam Asmawie Yaacob kepada Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, sempena Majlis Penyerahan Vessel Lucut Hak kepada UMK, di Ibu Pejabat Maritim Negeri Kelantan, Tok Bali, Pasir Puteh, Kelantan, pada 8 November 2020.


Sumbangan tiga buah kapal (UMK) itu dilaksanakan melalui persetujuan yang telah dipersetujui di antara pihak Maritim Malaysia dan UMK yang bakal memberi banyak manfaat kepada banyak pihak.


WhatsApp Image 2020 11 08 at 8.48.03 PM 1Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, sumbangan kapal daripada pihak Maritim Malaysia ini adalah di atas usaha pihak Creative Techno Park (CTP) yang diketuai oleh Pengarah CTP, En. Mohd Aswawi Isa.
Katanya, kerjasama ini turut disokong oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr Arham Abdullah yang telah merealisasikan impian UMK untuk memperoleh sumbangan kapal daripada pihak Maritim Malaysia.


“Pihak UMK juga telah mendapat kerjasama baik dari pihak industri iaitu Ain Aquaculture yang dimiliki oleh Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah yang bersedia untuk menawarkan kepakaran serta sokongan dari aspek kewangan untuk mengubahsuai dan menambahbaik kapal-kapal ini.


“Kerjasama ini akan memberi nafas baharu kepada fungsi kapal ini nanti untuk tujuan gunasama bagi proses pembelajaran dan penyelidikan serta turut menjadi tempat untuk memberikan khidmat masyarakat kepada penduduk setempat apabila bermulanya operasi nanti,” katanya.


Tambah beliau, pihak Maritim Malaysia telah bersetuju untuk menyumbangkan tiga buah kapal berserta kelengkapan di dalam kapal dengan jumlah anggaran melebihi RM500,000.00 sebagai sumbangan peringkat pertama.


Kerjasama UMK melalui Creative Techno Park (CTP) dengan Ain Aquaculture ini dijangka memberi manfaat besar dengan menjadikan kapal tersebut sebagai tempat (platform) membaiki kapal-kapal nelayan di sekitarnya selain dijadikan sebagai pusat latihan hospitaliti serta pusat latihan penyelengaraan kapal dengan menggunakan modul yang dibangunkan oleh UMK.


“Selain itu, kapal tersebut juga dirancang untuk dijadikan sebagai pusat pengendalian bot bertauliah dan dilengkapi dengan galeri seni.


“Perancangan ini dilakukan bagi memastikan khidmat kepada masyarakat setempat dapat dilaksanakan di samping menjadikan kawasan sekitar sebagai pusat tumpuan untuk aktiviti pelancongan,” katanya.


Sementara itu, En. Aswawi berkata, kapal tersebut yang telah siap dibaik pulih akan ditempatkan di kawasan Pulau Gajah iaitu lokasi yang mempunyai potensi besar untuk aktiviti pelancongan.


“Pulau Gajah yang terkenal dengan Masjid Ar Rahman dalam kalangan pelancong kerana ciri-ciri seni binanya yang unik dan tradisional. Dengan penempatan kapal ini nanti sebagai pusat aktiviti penyelengaraan kapal serta dengan adanya galeri seni bakal menambahkan lagi produk pelancongan di kawasan berkenaan.


“Perkara ini secara tidak langsung akan menggalakkan aktiviti pelancongan di kawasan sekitar Pulau Gajah dan seterusnya dapat membantu dalam meningkatkan pendapatan masyarakat setempat.


“Pihak UMK melalui kepelbagaian kepakaran akan sentiasa memberikan sokongan dan bantuan yang diperlukan,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2020 11 08 at 8.48.03 PM

WhatsApp Image 2020 10 16 at 4.59.52 PM

BACHOK 15 Oktober I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan BioMass Industries Sdn. Bhd. hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi kerjasama pelaksanaan projek keusahawanan sosial berimpak tinggi.
 
Memorandum yang dimeterai adalah berlandaskan kepada kerjasama lingkaran empat atau quadruple helix yang menggabungkan kepakaran UMK bersama-sama Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU),  Ain Biomass Industries Sdn. Bhd. dan komuniti Jeli.
 
Kerjasama itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail  dan Pengarah Ain Biomass Industries Sdn. Bhd., Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah, di Bilik Seminar 2, Bangunan Canselori, UMK Bachok, Kelantan, pada 15 Oktober 2020.
 
Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, berkata pihak TERAJU telah memberi kepercayaan dengan memilih UMK melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) sebagai rakan kerjasama menerusi peruntukan geran yang bernilai RM2.3 juta untuk tempoh lima tahun.
 
Katanya, dengan kerjasama ini akan menjadi satu penanda aras yang baharu bagi UMK di mana ini adalah salah satu geran terbesar yang telah diterima oleh penyelidik UMK setakat ini.
 
“Projek ini diketuai oleh Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak dan barisan penyelidik terdiri daripada Dr. Mazlan Mohamed, En. Mohd Aswawi bin Isa, Prof. Madya Dr. Najmi Masri dan Pn. Aliffah Adnan. Pemilihan barisan penyelidik oleh pihak TERAJU ini adalah berlandaskan inovasi dan keupayaan projek dalam membantu peningkatan pendapatan peserta dikalangan komuniti setempat.
 
“Pihak UMK juga berterima kasih kepada Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah, Pengarah AinBiomass Industries Sdn Bhd dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, En. Helmee Hashim yang turut amat berbesar hati untuk menjalinkan kerjasama ini,” katanya.
 
Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, projek antara UMK dan Kumpulan Ain akan memberi impak yang besar kepada kedua-dua pihak serta masyarakat iaitu menerusi Projek Ain Ayer Asli, Kapal Maritim, Kelapa, Bamboo Heritage, Black Soldier Fly, Taman Kelip-Kelip, Tenaga Solar dan Pusat Latihan dan Asas Keselamatan Maritim.
 
Katanya, UMK sebagai sebuah universiti berteraskan keusahawanan dan komited untuk meneroka kerjasama dengan pihak industri berdasarkan output-output daripada R&D.
 
“Projek seumpama ini dilihat sebagai teras dalam memastikan keterlihatan universiti membangunkan bersama masyarakat selaras dengan misi kemasyarakatan UMK for Society”.
 
“Selain itu, projek ini juga menekankan elemen sosial enterprise, di mana ia membuka peluang kepada penduduk setempat terutamanya golongan B40 dan masyarakat Orang Asli di Jeli dan Dabong bagi meningkatkan pendapatan mereka,” katanya.

2

PENGKALAN CHEPA 8 Oktober I Prihatin dengan penularan pandemik  koronavirus (Covid-19), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) hari ini bekerjasama dengan Jabatan Penjara Negeri Kelantan untuk menyumbangkan peralatan perlindungan diri (PPE) untuk disalurkan kepada Penjara Alor Setar, Kedah.

Peralatan berkenaan meliputi 2,000 unit Sut PPE, 2,000 botol cecair pembasmi kuman dan 500 pelitup muka untuk Penjara Kedah.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, sumbangan itu dibuat diatas dasar keprihatinan  UMK berikutan penularan wabak Covid-19 yang sedang melanda negara bagi membantu para petugas barisan hadapan dalam menangani pesakit Covid 19.

“Sumbangan ini adalah sejajar dengan tagline UMK Untuk Masyarakat atau UMK for Society”, maka pihak UMK cakna dengan keadaan semasa berkenaan penularan mendadak pandemik Covid 19 di beberapa negeri, antaranya membabitkan kluster tembok di Kedah.

3 1“Justeru itu, UMK menerusi Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) telah menyerahkan  PPE suit, pelindung muka dan pensinitasi tangan kerana peralatan ini amat diperlukan oleh pihak barisan hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyerahan PPE kepada Pengarah Penjara Negeri Kelantan, Penolong Kanan Komisioner Tuan Mat Yaacob, di Penjara Pengkalan Chepa, pada 8 Oktober 2020.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah, Dekan Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW), Dr. Hanisa Hassan, Pengarah Bahagian Komersialan Dan Harta Intelek, Prof. Madya Ir. Dr. Julie Juliewatty  Mohamed dan Presiden POKB, Datuk Sheikh Ahmad Dasuki Mohamad.

Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, inilah antara sumbangan kita kepada komuniti apatah lagi negara berdepan dengan Covid-19.

Katanya, sumbangan UMK kepada petugas barisan hadapan telah dimulakan sejak awal Covid-19 dimana pihak FTKW yang diketuai oleh  Dr. Hanisa telah mengambil inisiatif menghasilkan tiga produk inovasi peralatan perlindungan diri (PPE) iaitu PPE suit, pelindung muka (face shield visor) dan kotak intubasi (intubation box).

“PPE ini merupakan satu set lengkap untuk kegunaan petugas-petugas barisan hadapan yang dikenali sebagai projek   ‘Comprehensive COVID-19 Protective Equipment’.

“Projek ini turut mendapat bantuan dan kerjasama daripada Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UMK dan agensi-agensi luar termasuk Penjara Pengkalan Chepa, Hospital Raja Perempuan Zainab II serta Bulan Sabit Merah Malaysia Negeri Kelantan,” katanya.

Tambah beliau, penghasilan produk ini turut mendapat pengiktirafan dan sokongan apabila ketiga-tiga produk inovasi telah menerima bantuan geran pembangunan inovasi melalui Program Berimpak Tinggi 6 (HIP 6) di bawah kelolaan Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) pada tahun 2020 sebanyak RM150,000.

PPE suit buatan UMK dibangunkan dengan menggunakan fabrik non-woven yang mempunyai kadar resapan air yang rendah serta lebih cepat dihasilkan dengan menggunakan pola baju yang lebih menjimatkan kain.

“PPE suite ini digunakan untuk melindungi bahagian kepala, badan dan kaki daripada jangkitan virus COVID-19. Tambahan pula, pelindung muka dan kotak intubasi direka dengan perisian Computer Aided Design (CAD), seterusnya dipotong menggunakan laser mesin Kawalan Berangka Komputer (CNC) pada akrilik.

“Manakala pensinitasi tangan (hand sanitizer) pula dibangunkan oleh saintis dari Fakulti Sains Bumi dan Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi menggunakan formulasi yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO.

“Projek penghasilan pensinitasi tangan ini dibiayai oleh UMK sendiri sebanyak RM 110,500 dan telah diagihkan secara percuma kepada pelajar dan staff UMK dan juga agensi agensi kerajaan dan swasta,” katanya.

Sementara itu, Tuan Mat berkata, sumbangan oleh UMK  akan diagihkan bersama sumbangan dari Persatuan Orang Kota Bharu, dan Ahli Lembaga Hakim Pelawat ke Penjara Alor Setar.

“Pihak kami menyambuat baik kerjasama dan keperihatinan UMK untuk membantu barisan hadapan menangani Covid-19.

“Kerjasama UMK dan Penjara Pengkalan Chepa telah lama berlangsung khususnya untuk menjahit PPE yang dijahit oleh banduan,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

1 1

WhatsApp Image 2020 09 07 at 3.08.41 PM

7 September I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) and the Ministry of National Unity (MNU) have identified several scientific studies to be carried out comprehensively in an effort to formulate a unity and integration agenda at the national level.


Minister of National Unity, YB Datuk Halimah Mohamed Sadique said, UMK is the second university after Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) which helps the MNU for the implementation of a comprehensive study based on facts.


She said this cooperation is expected to help the ministry formulate more approaches including national unity policy.


"Through this cooperation, MNU hopes that the study conducted by UMK can help in the development of the draft National Unity Action Plan (PTPN) 2021-2025 which will be presented at the end of this year," she said at the Launching Ceremony of PTPN Kelantan State Feedback Session and Signing Ceremony Agreement of Understanding (MoU) between MNU and UMK at Dewan Keusahawanan UMK, City Campus, Pengkalan Chepa, Kelantan, today.


According to YB Datuk Halimah, this feedback session was held in all states to gather input on the people's understanding of the ideals of the Rukun Negara as well as the proposed programme that can be implemented to achieve the goal of unity.


Meanwhile, UMK and the Ministry of National Unity (MNU) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to form cooperation involving unity activities and national integration organised jointly.


The MoU was signed by the Vice-Chancellor of UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail while MNU was represented by the Secretary-General of the Ministry of National Unity, Datuk Wan Suraya Wan Radzi and witnessed by the Minister of National Unity, YB. Datuk Halimah Mohamed Sadique and Menteri Besar of Kelantan, YAB Dato’ Bentara Kanan, Ustaz Dato' Hj. Ahmad Yakob.


Also present, the Chairman of the Community Unity, Culture, Heritage and Tourism Committee, YB Major (B) Dato’ Haji Md. Anizam bin Abdul Rahman, Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah and Senior Division Secretary, Ministry of National Unity, Puan Zahariah Mohd Sarif.


Through the MoU, UMK will be the main driver of cooperation involving national unity and integration activities in the state of Kelantan.


According to Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, this MoU collaboration makes UMK and MNU as strategic partners in implementing activities related to national unity and integration.

He said UMK is very proud of the trust given by the MNU to carry out cooperation in the field of research and publications related to unity which will contribute to efforts in increasing unity and preserve community harmony.


Through the MoU, the University also benefits in the field of human capital development through the placement of students and staff of UMK to obtain guidance, improve new knowledge and skills regarding aspects of unity management at MNU.


"Both parties will also together increase social capital through the implementation of programmes and activities organised jointly to further strengthen the spirit of unity and goodwill in the community," he said.
According to Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, the draft National Unity Action Plan (PTPN) 2021 - 2025 is the MNU's strategic plan to implement the National Unity Policy to ensure harmony, happiness and well-being among Malaysians, including in the state of Kelantan.


“Therefore, this feedback session is important to receive suggestions or views of the community in this state before being presented to the government.


"The geographical position of Kelantan, makes the unity between the races in this state special compared to other states,” he said.

WhatsApp Image 2020 08 25 at 10.04.23 AM

KUALA LUMPUR 23 August I As strategic partners, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) and Technoriant Sdn. Bhd and PKT Logistics Group will continue to work together to implement various academic and entrepreneurship programmes even at difficult times during the COVID-19 pandemic.

Thus, the UMK delegation led by the Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah has paid an official visit to the offices of both industry partners as a sign of the closeness of the relationship.

The visit was also attended by the Senior Director of UMKEI Entrepreneurship Institute, Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad, Director of Centre of University Industry Collaboration (CUIC), Dr. Shah Iskandar Fahmie Ramlee and UMKEI Deputy Registrar, Puan Alifah Adnan.

Industry partners are Dato 'Bruce Lim (Technoriant Sdn. Bhd.) And PKT Logistic Group Chief Executive Officer, Dato' Micheal Tio (DMT).

Both parties have welcomed UMK's intention to organise Collaseum The Arena Entrepreneurship and Business Pitching programme which will be held through a webinar.

This programme has received the cooperation of Growth Malaysia under the auspices of Dato’ Bruce Lim himself.

Meanwhile, Dato Micheal Tio who is a successful entrepreneur and entrepreneur sifu of the country will rock the public university campus in Malaysia with the Entrepreneurship programme run by himself.

Certainly, these programmes that will be implemented can give an impact to UMK students and even the whole country towards producing graduates who have the thinking and culture of entrepreneurs.

Students are not only guided to become entrepreneurs but they can create job opportunities and create new innovations in accordance with the needs of society in the future.

WhatsApp Image 2020 07 12 at 9.29.34 AM

ALOR SETAR July 10 I The Universiti Malaysia Kelantan (UMK) signed a Memorandum of Understanding (MoU) in collaboration with Al Bukhary International University (AIU) in an effort to formally strengthen bilateral relations to carry out various academic and research collaborations.


The MoU ceremony was signed by the Vice-Chancellor of UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail while the AIU was represented by its Vice-Chancellor, Prof. Dato’ Dr. Abd. Aziz Tajuddin was held at the Foyer of the AIU Chancellery Building, Alor Setar, Kedah, on 9 July 2020.


Also present Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah and AIU Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ir. Dr. Rizalafande Che Ismail.


According to Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, this MoU is as an effort to preserve the cooperation between UMK and AIU more seriously to produce joint work with the purpose of collaboration in various fields.


He said this is related to cooperation in research, poverty management, enterprise and social entrepreneurship as well as social business.


“This collaboration is significant as we have many similarities, especially in relation to entrepreneurship and social business”.


"I believe this collaboration will have a great impact not only on UMK and AIU, but also on the community in need," he said.


He believes this effort will benefit all parties, especially students and lecturers in both Universities.


“I remember the words of the President of the Massachusetts Institute of Technology (MIT), Rafael Reif, when he was asked the secret of MIT's success and he only answered with one word, which is COLLABORATION.


“As such, the UMK is very pleased with the way this collaboration has been to achieve the goals agreed upon by creating a more organized workforce.


"UMK would like to thank AIU for signing the MoU with UMK," he said.

By I Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 07 12 at 9.29.35 AM

WhatsApp Image 2020 07 06 at 12.11.23 PM 1

JELI 6 July |A proposal on establishing the National Business Incubator (NBI) at Universiti Malaysia Kelantan (UMK) is expected to benefit local students, staff and entrepreneurs especially as laboratories, mentoring centres and workplaces for the development of innovative ideas among students and staff to produce products that can be commercialized overseas.

UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail said through the expertise and cooperation of the industry, UMK was confident and able to lead the entrepreneurial agenda not only at the UMK level but also at the national level.

He said that through high commitment and hard work, everyone was also able to realize the dream of becoming a renowned entrepreneurial university in the region. “UMK has eight incubators in the form of programme base, innovation base and business / commercialization base that support student entrepreneurship activities to be better managed and more systematic”.

“The Incubator Centre will also be developed as a co-working space for student and alumni companies (start-ups), mentoring and coaching space and a platform for entrepreneurs (Entrepreneur in Residence @ E-I-R) to share ideas and experiences in the process developing a market-driven product,” he said in a speech during the Working Visit of Deputy Higher Education Minister Dato’ Mansor Othman to UMK at Monsoon Hall, UMK Bachok, on July 5, 2020.

Earlier, a briefing on the establishment of the National Business Incubator (NBI) by the Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah to Dato’ Mansor and Minister in the Prime Minister's Department, Dato’ Sri Mustapa Mohamed was held at the UMK Jeli Campus. He was briefed on the essence of the NBI before being taken to visit areas around campus, especially the entrepreneurial projects available at the UMK Jeli Campus.

Meanwhile, Dato’ Mansor said the establishment of the' National Business Incubator’ Hub at UMK enabled the University to play an important role in building human capital capacity, innovation and commercialization of products including innovation in ICT. “I believe UMK can lead this NBI by turning it into a hub for developing experts in related fields such as E-Commerce, Artificial Intelligence, Big Data and Cloud Computing.

“Through UMK's cooperation with the state government, Kelantan can be dubbed as Hangzhou or Shenzen city in China well known for Alibaba and Tencent or Hyderabad in India known as Information Technology city. “The ministry will always provide support in any form of assistance to boost innovation in entrepreneurship including ICT,” he said.

According to Dato’ Mansor, UMK's high commitment will be seen as an entrepreneurial reference point in line with the establishment of UMK as an entrepreneurial-focused university. He said the existence of UMK could be felt not only to students but to the people of Kelantan in particular and Malaysia in general.

“UMK needs to take the initiative to set up local referral centres for local and national entrepreneurs and even reach the ASEAN and Asian levels.

“I believe this initiative can be done through collaboration with successful entrepreneurs in Malaysia through the Entrepreneur in Residence (EIR) concept. At the KPT level, maybe we can reinforce the CEO @ Faculty programme especially in promoting entrepreneurship as one of the main agendas for the country, ” he said.

At the same event, Dato’ Mansor completed the opening of the GIG @ UMK Economic Centre at Tok Dalang, Faculty of Creative Technology and Heritage (FTKW).

The GIG Economy Programme is a collaboration between FTKW with the Malaysian Digital Economy Corporation (MDEC) in organizing workshops, short courses and training on digital entrepreneurship, freelancing, remote working for students and the general public.

By I Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 07 06 at 12.11.23 PM

WhatsApp Image 2020 07 02 at 9.34.21 AM 1

KOTA BHARU 02 JULAI 2020 I Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) Universiti Malaysia Kelantan(UMK) Prof. Ts. Dr. Arham Ibrahim, dilantik sebagai Komandan baharu kepada Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi (SUKSIS) UMK berpangkat Asisten Komisioner (ACP) Kehormat Kor SUKSIS.

Pelantikan Prof. Ts. Dr. Arham telah disempurnakan oleh Ketua Polis Kelantan, YDH. DCP. Dato’ Hasanuddin Hassan pada 30 Jun 2020 di Majlis Pemakaian Pangkat dan Penyerahan Surat Penghargaan Khas kepada Mantan Komandan Kor SUKSIS, Prof. Dato’ Dr Mortaza Mohammad selaku Naib Canselor ke 3 UMK , di UMK Kampus Kota.

Turut hadir pada majlis itu, Naib Canselor UMK, Kapten Kehormat Profesor Dato’ Ts. Dr Noor Azizi Ismail, Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah & Keselamatan Komuniti (JPJKK) Kontinjen Kelantan, ACP Sheikh Azhar Sheikh Omar dan Pengurusan Tertinggi UMK.

Kor SUKSIS UMK telah ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2009 yang dipimpin oleh Naib Canselor pertama UMK, Prof. Emeritus Dato’ Ir. Dr. Zainai Mohamed sehingga tahun 2011. Manakala Naib Canselor kedua, Prof. Datuk Raduan Che Rose telah memegang jawatan Komandan Ke-2 pada tahun 2012 sehingga 2014 dan pada tahun 2015 Naib Canselor ketiga Prof. Dato’ Dr Mortaza Mohamed dilantik sebagai Komandan Kor SUKSIS sehingga tahun 2017.

Penubuhan Kor SUKSIS Universiti awam (UA) berdasarkan kepada beberapa aspek penting iaitu untuk memenuhi harapan serta kehendak UA dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam membentuk warga SUKSIS yang berilmu pengetahuan, berkemahiran, berdisiplin dan bersikap positif terhadap jati diri yang tinggi.

Pasukan Kor SUKSIS merupakan satu elemen penting yang sentiasa berkolaborasi bersama PDRM dalam menangani isu berkaitan pencegahan jenayah.

Oleh: Pusat Komunikasi Korporat.

WhatsApp Image 2020 07 02 at 9.34.21 AM

WhatsApp Image 2020 06 10 at 11.17.43 AM

BACHOK 7 JUNE|A total of 14 young researchers from Universiti Malaysia Kelantan (UMK) from various disciplines and fields of study received appointment accreditation to start the UMK Rising Star pioneer program in an effort to enhance their academic discoveries, particularly in the areas of research, innovation and high impact publications.

The programme organised by the Publishing and Rating Division (PRD), the Centre for Research and Innovation Management (RMIC), the Office of the Deputy Vice-Chancellor of Research & Innovation (TNCPI) enabled 14 UMK Rising Star pioneers to receive RM 20,000 research grants for science and technology (ST). and RM10,000 for social science (SS). The programme is offered to participants for one year.

The accreditation presentation ceremony was officiated by UMK Vice-Chancellor, Prof Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail and Deputy Vice-Chancellor of Research and Innovation, Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah recently.

Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi said the Rising Star UMK programme was an initiative by TNCPI UMK to enhance the quality and quantity of research and publications at the university.

He said UMK not only provided research grants to lecturers and researchers but also provided them with the opportunity to hone their talents while developing research findings in the form of quality scientific publications.

"This opportunity will also provide access to the academic staff to become a reputable academic leader who needs to have an excellent track record in academic, teaching and learning, research, innovation, consulting, community service and a good industry network.

"In addition to producing successful academic leaders, the academic staff must meet criteria such as qualified, trustworthy, humble and always looking for a better direction," he said at the UMK Rising Star Accreditation Presentation Ceremony at UMK Bachok.

Also present, Senior Director of Research and Innovation Management Centre, Prof. Ts. Ir. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman, Director of PRD, Dr. Mohd Asrul Hery Ibrahim, Director of Research Management Division (RMD) ChM Dr. Abdul Hafidz Yusoff and Director of Innovation and Commercialization Division (ICD), Prof. Madya Ir. Dr. Julie Juliewatty Mohamed.

Meanwhile, Prof. Ts. Dr. Arham said the UMK Rising Star recipients had to meet the criteria set that the recipient must not be more than 40 years old and have at least a Hirsch Index (H Index) 3 for ST field and 2 for SS field. Also, these young researchers need to have good leadership qualities. He added that recipients would also need to submit a short 3 -5 minute video and CV summary for review by the panel.

According to him, the initiative of the programme is the result of discussions with the Vice-Chancellor to see how UMK needs succession planning through research and innovation. In addition, the programme is part of the RICE ecosystem (Research, Innovation, Commercialization & Enterprises) introduced at UMK.

"In addition, the first agenda is “development of leadership and academic leadership” which I believe the programme will enable the academic staff to improve their academic quality and future career path.

He hoped that the academic staff who pioneered the programme would build a strong legacy especially in the management of the university's academic administration.

UMK Rising Star is a great platform for honouring young university researchers, and they can even use this route to higher levels like the Malaysian Rising Star Award (MRSA) introduced by the Ministry of Higher Education Malaysia.

By I Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 06 10 at 11.17.42 AM

Kota Bharu 12 April I In an effort to curb the spread of the COVID-19 outbreak, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) has opened its doors to its citizens from all levels of management to come forward with any new products that the Frontliners could use. This opportunity also opens up to existing product innovations that are not only aimed at improving the quality of the product but also furthering the creativity element among the UMK people.

The Centre for Research and Innovation Management (RMIC) leading the development of this innovative idea welcomes any suggestions to be made to the university in developing the best mechanism to support the current needs of Frontliners personnel in responding to COVID-19 transmission.

UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail said UMK has developed five products made by its citizens including design and technology as well as technical expertise.

He said UMK had worked with the Non-Governmental Organization (NGO) to assist health workers and security agencies.

"This is UMK's on-going commitment to establishing shared expertise of the university, including all staff and students to come up with any new ideas and innovations that will benefit in flattening the COVID -19 virus transmission chain," he said.
Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi said that with this initiative, UMK with the cooperation of the Faculty of Creative Technology and Heritage (FTKW) and the Office of Library and Science Management have produced 818 3D Face Shield Visor and Self-Defense Equipment (PPE) including head coverings (5220 units), feet coverings (540 units) and isolation gowns (1046 units) have been distributed to several agencies for frontliners use.

He said that in addressing the scarcity of hand sanitizer supplies in the local market, UMK has successfully produced this product with the expertise of researchers in the Faculty of Bio-Engineering and Technology (FBKT) and Faculty of Earth Sciences (FSB).

"To date, a total of 1816 units have been distributed to over 10 agencies across Kelantan," he said.

At the same time, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi said UMK has also developed an application called 'Smart Tracking' that serves as a communication and monitoring tool for COVID-19 infections among staff and students.

“The invention was created by the Computer and Information Centre (CCI) to track the location of employees and students based on GPS coordinates and health status according to the COVID-19 epidemic chain (category A-E) during the period of the Movement Control Order (MCO) in force.

“In addition, the Movement Control (MCO) Order has extended for another two weeks, until April 28, 2020. UMK through the Vice Chancellor's Office (Academic and International) has coordinated teaching schedule and virtual teaching or e-Learning to facilitate all the students,” he said.

In this regard, all UMK citizens are invited to submit a thoughtful and fast-moving proposal that can be implemented quickly and quickly.

If you have any suggestions, please send them to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WhatsApp Image 2020 04 03 at 4.31.35 PM

BACHOK 30 March I After several days of work, the Universiti Malaysia Kelantan (UMK) today handed over 267units of Personal Protective Equipment (PPE) and 3D Face Shield Visor and disinfectant fluid to the Kelantan Malaysian Red Crescent (BSMM).

The PPE handover ceremony, named UMK Cares COVID-19 Kit was officiated by the Vice-Chancellor of UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail to the Deputy Secretary State of Kelantan (Development), YM Tengku Kaya Perkasa, Dato’ Dr. Tengku Mohamed Faziharudean Tengku Feissal as Advisor of the Kelantan HRM, at the Faculty of Creative and Heritage Technology (FTKW) Workshop, UMK Bachok, Kelantan, on 30 March, 2020.

WhatsApp Image 2020 04 03 at 4.31.38 PMAccording to Prof. Dato’ Ts. Dr. Azizi, the handing over of the complete set of PPE was to be distributed to the Ministry of Health (MOH) front line personnel in the state of Kelantan to immobilise the spread of the COVID-19 outbreak.
He said UMK had taken the initiative by contributing the expertise to provide a complete set of PPEs, among the innovative products included in the UMK Cares COVID-19 Kit for frontliners needs in a joint effort to combat COVID-19 infection.

“I see this as a sincere contribution made by UMK to help everyone including various agencies in Kelantan such as hospital staff, police officers and others.

“To date, 300 units of PPE Suit and 200 units of 3D Face Shield Visor have been submitted and distributed to hospitals. We hope to produce more UMK Cares COVID-19 Kits for use in our frontline through donations from various agencies and the public in the near future, ”he said at the UMK Cares COVID-19 Submission to BSMM.
Also present was the Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah, Dean of FTKW as the Head of PPE Suit Project, Dr. Hanisa Hassan, Yang Dipertua PBSSM Zurairie Dyeela, Head of 3D Face Shield Project, Dr. Tan Tse Guan, and En Amirul Firdaus Zilah (Maker @ UMK Library).

Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi also thanked the BSSM and the Council of the Religion of Islam and Malay Custom Kelantan (MAIK) for helping in terms of funding and provision for the supply of basic materials.

“The BSSM also provides specialist doctors to help volunteers coordinate the production of the complete set of PPEs according to MoH's criteria and specifications.

"This collaboration shows that we need to work together to prepare and help the frontline affected by the threat of the COVID-19 outbreak, especially health workers," he added.

The production of this set began a few days ago and it is amazing that the production was completed as planned thanks to the commitment from all.

By I Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 04 03 at 4.31.34 PM

IMG 20200326 WA0064

UMK CONTRIBUTES EXPERTISE IN MANUFACTURING PPE AND 3D SHIELD VISOR FOR COVID-19 FRONTLINERS

BACHOK 26 March| After successfully producing a hand sanitizer to prevent the spread of the Covid-19 outbreak, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) is again stepping up its production of 3D Shield Visor and Personal Protective Equipment (PPE) or the COVID- 19 Personal Protective Equipment (PPE) project.

The COVID-19 PPE project is a collaboration of UMK through the Faculty of Technology and Heritage (FTKW), the Office of Library and Management (PPI), the Deputy Vice Chancellor's Office (Research and Innovation), the Malaysian Red Crescent Society (PBSM) and the Council of the Religion of Islam and Malay Custom Kelantan (MAIK).

Dean of FTKW, Dr. Hanisa Hassan, who led the work team, said the implementation of the COVID-19 PPE project was a UMK Corporate Social Responsibility (CSR) programme to help provide protective equipment to frontline workers in the Ministry of Health (MOH) such as doctors, nurses and staff, healthcare workers and security personnel.

WhatsApp Image 2020 03 26 at 9.46.14 PM
“UMK is expected to supply 300 sets of personal protective equipment (PPE) and 500 sets of 3D Shield Visor for security protection support in preventing the spread of the COVID-19 outbreak.

“We expect to be able to prepare at least 300 sets of PPE in the near future. These materials have been personally donated by MAIK through funds channelled to PBSM,” she said after a visit by Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah who reviewed the process of producing 3D Shield Visor and Personal Protective Equipment (PPE) at the FTKW Workshop, UMK Bachok, Kelantan, on 26 March, 2020.

Also present, PPI Librarian, En. Amirul Firdaus Zilah and Assistant Registrar of Corporate Communications Centre, Pn. Atekah Ismail.

According to Dr. Hanisa, FTKW is always ready to offer knowledge and expertise including technology tools such as machines used in textile specialisation programmes.
She said although there were obstacles in preparing the PPE due to the shortage of manpower, with 15 FTKW staff volunteering, which help with the project.

"We are very happy to be part of the COVID-19 PPE project and did not expect many volunteers to come down to help even during the Movement Control Order(MCO).

"Although we cannot contribute medically, we can contribute expertise through sewing and the production of this product is intended to help Frontliners by offering the expertise and knowledge we have," he said.

Meanwhile, the Deputy Dean (Research, Innovation and Postgraduate) FTKW, Ts. Dr. Tan Tse Guan said the Department of Design and Creative Technology took the initiative to produce a 3D Shield Visor for use in handling the COVID-19 transmission.
He said that for the first phase we aim to complete 500 sets with the help of PPI and funding from MAIK.

WhatsApp Image 2020 03 26 at 9.46.15 PM

"With the expertise and facilities available at FTKW we can assist in the process of reviewing this 3D Face Visor used for face protection," he said.

FTKW Designer, En. Muhammad Najibul Muthiie Che Ya'acob said the concept of this product design differed slightly from the existing product in the market.

"We have two types of 3D Shield Visor using two different machines where we will design the concept and PPI Alan made using 3D printing.

“The process of using 3D printers takes a little longer. With 3D printers, one set takes 45 minutes compared to the CNC Machine which makes the process faster and in mass quantity.

"For now, we will continue to use these two methods, 3D printers and CNC Machine to complete this project in the near future," he said.

He added that the advantage of this 3D Shield Visor is that it can be reused over products in the disposable market and that our products need to be cleaned and reused.

By I Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 03 26 at 9.46.14 PM 1

Page 1 of 5

Visitor Counter

Today
Month
562
5305

Online (15 minutes ago):3
3 guests

Contact Us


Deputy Vice Chancellor's (Research and Innovation) Office
Universiti Malaysia Kelantan, Locked Bag No 01, 
16300 Bachok, Kelantan.

Tel : +609 - 779 7400 | Fax: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800

 

Join us on Facebook