Style Switcher

Layout options
  • Boxed Layout
  • Full Width Layout
Primary Color

Portal Rasmi Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi)

portal1

Ahad, 26 Mei 2019 02:08

12 PRODUK INOVASI DAN PENYELIDIKAN UMK LARIS DI CHINA

Rate this item
(0 votes)

3

Teks & Foto I Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi)

BEIJING : Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berupaya meraih jualan lebih tinggi berikutan 12 produk inovasi dan penyelidikan yang dihasilkan oleh penyelidik UMK mendapat permintaan tinggi daripada usahawan serta industri daripada China di Pameran dan Persidangan The 10th China International Modern Agricultural Exhibition (CIMAE) 2019, Pusat Perdagangan Antarbangsa China, Beijing, China, pada 26 April hingga 29 April 2019.

Produk tersebut terdiri daripada bahan kosmetik daripada madu kelulut dan arang teraktif daripada tempurung kelapa, baja organik semula jadi, bahan bakar daripada arang tempurung  kelapa, bahan serat daripada kenaf dan enzim sumber mikroorganisma untuk pengolahan serat.

Turut mendapat perhatian ialah produk Aerosol semburan nyamuk daripada rumpair Azolla, bahan semula jadi anti-jentik nyamuk Aedes, ikan terfermentasi,  jem labu varieti baru, cuka buah-buahan tempatan, sabun dan kapsul kesihatan daripada madu kelulut dan bahan penjerap bau, AcBioC.

Delegasi UMK diketuai oleh Yang Menjalankan Fungsi Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan empat penyelidik iaitu Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman, Dr. Mardawani Mohamad, Dr Mohd Hafiz Jamaludin dan Dr. Mohamad Faiz Mohd Amin, telah hadir menyertai pameran CIMAE yang diadakan selama empat hari.

1Menurut Prof. Dato’ Dr. Ibrahim, pembabitan UMK pada CIMAE 2019 adalah amat strategik dan tepat pada masanya untuk universiti menembusi pasaran antarabangsa selaras dengan pengkomersialan produk menerusi pemasaran ke negara China.

Beliau berkata, universiti harus berbangga kerana hasil penyelidikan yang dibawa menghadiri pameran dan persidangan antarabangsa ini mendapat sambutan yang sangat luar biasa daripada usahawan Negara China.

“Penyertaan universiti pada pameran ini adalah menerusi jemputan oleh China Agriculture University (CAU), yang dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Kejuruteraan Pertanian, China.

“Produk hasil penyelidikan ini adalah program yang dibiayai di bawah berbagai skim geran penyelidikan oleh penyelidik UMK,” katanya.

Tambah beliau, sebahagian produk adalah untuk kegunaan harian dan  telah dipatenkan hak cipta harta intelek serta telah memenangi berbagai anugerah sama ada di Pameran Teknologi Inovasi, Teknologi dan Inovasi Antarabangsa (ITEX) 2019 dan pameran Malaysia Teknology Expo (MTE) dan pameran antarabangsa Nuremberg. 

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim menyifatkan penyertaan UMK pada CIMAE 2019 telah mencipta sejarah tersendiri apabila semua hasil penyelidikan ini mendapat sambutan dan telah menerima pesanan awal (pre order) oleh pihak usahawan China yang terdiri dari peruncit tempatan,  agen pembekal  produk, usahawan  pengimport dan individu yang terlibat dengan perniagaan di pasar borong dan pasar raya. 

“Lebih membanggakan semua produk ini turut ditempah oleh ahli perniagaan untuk pasaran di Dubai, UAE.

“Pameran yang pada mulanya bermatlamat untuk mempamer hasil penyelidikan untuk perkongsian pengetahuan akademik telah bertukar menjadi misi perdagangan,” katanya.

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim berkata, permintaan serta minat yang tinggi oleh  usahawan  adalah disebabkan keyakinan mereka terhadap hasil  penyelidikan di Universiti dalam penghasilan produk bernilai, di samping kesemua produk yang dipamerkan ini  adalah dari sumber organik dan semula jadi yang tidak terdapat di Negara China.

“Ini merupakan suatu strategi pemasaran lautan biru bagi UMK. Pameran ini telah menjadi medan perundingan untuk menjayakan kerjasama perniagaan peringkat antarabangsa yang sangat berkesan.

“UMK merupakan satu-satunya Universiti di Asia Tenggara yang dijemput khas oleh Persatuan Kejuruteraan Pertanian dan Pertanian Pintar, China untuk menunjukan keupayaan dan pencapaian penyelidikan yang bernilai komersial,” katanya. 

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim menjelaskan bahawa pencapaian ini adalah satu kejayaan UMK dalam memperkasakan agenda keusahawanan yang berimpak tinggi kepada masyarakat, sesuai dengan konsep penyelidikan translasional berteraskan konsep RICE UMK iaitu Penyelidikan (Research), Inovasi (Innovation), Pengkomersialan (Commercialization) dan Syarikat (Enterprise).

Katanya, UMK akan bkerjasama dengan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) di Kedutaan Besar Malaysia di Beijing bagi mewujudkan jaringan perniagaan antara UMK dan usahawan China. 

“Ini adalah cabaran baru UMK! Kejayaan ini juga telah membuka peluang untuk UMK menandatangani memorandum persefahaman dengan CAU melalui Kolej Informatik dan Kejuruteraan Elektrik & Elektronik,  CAU,  ke arah mewujudkan Institut Pertanian Pintar UMK-China.

“Daripada kerjasama ini, institut ini bertanggung jawab memastikan daya pengeluaran hasil pertanian dipertingkatkan bagi memenuhi permintaan yang tinggi akan hasil berasaskan pertanian,  daripada Negara China ini,” katanya.

Menurut beliau, satu kertas kerja tentang Pertanian Moden dan Pintar telah dibentangkan di persidangan ini oleh untuk membincangkan inisiatif UMK untuk terlibat dalam penghasilan penyelidikan yang selaras dengan keperluan 4IR menggunakan data raya, robotik dan bio-pengesanan.

“Usaha ini adalah gandingan beberapa PTJ di UMK yang terdiri daripada Fakulti Industri Asas Tani, Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi, Institut Jaminan Makanan dan Pertanian Lestari dan Pusat Kecerdasan Buatan dan Data Raya.

“Serentak dengan itu juga satu ketetapan telah dibuat untuk mengadakan bengkel tentang Pertanian Moden dan Pintar oleh CAU yang melibatkan penyertaan daripada UMK pada bulan Julai nanti,” katanya.

Usaha ini akan melengkapkan usaha Universiti untuk mengtransformasi ladang pertanian UMK, AgroTechno Park (ATP)  untuk dijadikan showcase dalam amalan pertanian moden, pintar dan lestari.

Kejayaan usaha ini telah  memberi kekuatan kepada warga UMK dalam memperkasakan agenda keusahawanan ke arah pencapaian iltizam UMK untuk menjadi  Universiti Keusahawanan No.1 di Malaysia menjelang 2023, di ASEAN menjelang 2026 dan di Asia menjelang 2030.

2

Read 165 times

Kaunter Pelawat

Hari Ini
Bulan Ini
147
3591

Online (15 minutes ago):21
21 guests

Hubungi Kami


Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi)
Universiti Malaysia Kelantan, Karung Berkunci 36, 
Pengkalan Chepa, 16100 Kota Bharu, Kelantan

Tel : +609 - 771 7093 | Faks: +609 - 771 7022
Best View: 1280 x 800