Print this page

IFFSA DAN AGRO REKA JELI KONGSI KEPAKARAN PENYELIDIKAN PRODUK ASAS TANI

WhatsApp Image 2020 12 03 at 3.23.22 PM

BACHOK 2 Disember I Institut Penyelidikan Jaminan Makanan dan Pertanian Lestari (IFSSA), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menandatangani kerjasama strategik dengan syarikat Agro Reka Jeli dalam usaha memacu lagi penyelidikan berasaskan pertanian moden dan pengkomersilan produk asas tani dan makanan.

Kerjasama itu dijangka memberi manfaat besar kepada kedua-dua pihak dengan terlaksananya perjanjian memorandum persefahaman (MoU) antara UMK dan syarikat Agro Reka Jeli yang diadakan secara atas talian di Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu (PPI), UMK Bachok, Kelantan, pada 2 Disember 2020.

Majlis Menandatangani MoU telah disempurnakan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail dan Agro Reka Jeli diwakili oleh Pengarah Urusannya, Dato’ Mohd Rosli Ramli yang disaksikan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah dan Penasihat Teknikal Agro Reka Jeli, Prof. Dato’ Ts. Ir. Dr. Hj. Badhrulhisham Abdul Aziz. 

Turut hadir, Pengarah IFSSA, Ts. Dr. Maryana Mohamad Nor dan Pengarah Kanan Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman.

Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, pihak universiti amat berbesar hati apabila Agro RekaJeli memilih UMK seterusnya memberi kepercayaaan kepada kepakaran penyelidik untuk bekerjasama melalui pelbagai aktiviti penyelidikan, pembangunan produk asas tani dan pengkomersilan produk.

Katanya, IFSSA akan berfungsi sebagai penasihat, pembekal benih durian dan halia berekonomi tinggi kepada Agro Reka Jeli disamping berkoloborasi dalam beberapa penyelidikan untuk menghasilkan ubatan berasaskan hasil tani.

“Melalui kerjasama ini membuktikan semakin ramai ahli akademik UMK menjadi rujukan oleh pihak industri untuk menjadi pakar perunding dan subject expert. Ini adalah sejajar dengan matlamat penubuhan sesebuah Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) yang bukan sahaja untuk pengajaran dan pembelajaran malah sebagai satu pusat rujukan untuk berkongsi kepakaran dengan komuniti setempat.

“Kerjasama erat dengan pihak industri ini amatlah penting untuk meningkatkan sifat kompetitif di kalangan penyelidik, memperkasakan marketable skills di samping menjana pendapatan untuk universiti,” katanya.

Tambah beliau, ahli akademik bukan sahaja memberi ilmu kepada pelajar, tetapi mereka juga perlu bersikap proaktif dalam memasarkan kepakaran mereka, menarik pelabur dalam dan luar negara serta mendedahkan pelajar kepada industri dalam setiap kursus yang ditawarkan.

“Dengan ini, bukan sahaja mutu penyelidikan bertambah hebat, kebolehpasaran pelajar juga akan meningkat,” katanya.
Sementara itu, Ts. Dr. Maryana berkata projek antara UMK dan Agro RekaJeli akan berfokuskan kepada penyelidikan pembenihan varieti durian bernilai tinggi seperti Black Thorn dan Raja Kunyit, propagasi halia dan kunyit hitam, inokulasi gaharu dan penghasilan varieti manga berkualiti tinggi. 

Katanya, projek ini akan diketuai oleh beliau sendiri dan kumpulan penyelidik iaitu Ts. Dr. Suganthi Appalasamy, Puan Tengku Halimatun Sa’Adiah Tengku Abu Bakar dan En. Mohd Mahmud@Mansor.

“Anggaran kasar nilai projek-projek yang akan dijalankan dari pembenihan, penanaman, penuaian , penjualan dan pemprosesan hasilan hiliran boleh menjana pendapatan sehingga RM5 juta menjelang 2025.

“Projek ini akan menjadi teras utama dalam pembangunan produk berasaskan makanan dan seterusnya memberi manfaat besar kepada masyarat di sekeliling melalui pemindahan ilmu dan teknologi menggunakan fasiliti Jeli Food Farm Valley (JFFV) yang terletak di dalam UMK Kampus Jeli, selaras dengan misi kemasyarakatan UMK for Society,” katanya. 

Beliau berharap, dengan adanya projek seperti ini, lebih ramai lagi pelabur dan usahawan tempatan akan menggunakan peluang ini untuk bekerjasama dan menggunakan fasiliti JFFV Kampus Jeli dan kepakaran UMK untuk meningkatkan lagi nilai produk makanan yang dihasilkan.

WhatsApp Image 2020 12 03 at 3.23.24 PM

 
Read 67 times
000
Read 1940 times Last modified on Isnin, 14 Disember 2020 16:39
Rate this item
(0 votes)